İflas alacaklarının, adi tasfiye ilanın itibaren bir ay içinde masaya yazdırılması gerekir. Bununla birlikte, 1 aylık süreden sonra bildirilen alacaklar da İİK m. 236 gereği masaya yazdırılabilir.
2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 236
GEÇ KALAN MÜRACAATLAR:
Vaktinde deftere kaydettirilmiyen alacaklar iflasın kapanmasına kadar kabul olunur.
Geç kalmadan ileri gelen masraflar alacaklıya aittir. Alacaklı bu masrafları peşin vermeğe cebrolunabilir.
Müracaattan evvel kararlaştırılmış paylaşmıya alacaklının iştirak hakkı yoktur.
İflas idaresi alacağı kabul ederse alacaklılar sıra cetvelini düzeltir ve bunu ilan ile alacaklılara bildirir.
235 inci madde hükmü burada da caridir.
Anılan hüküm uyarınca, iflas kapanıncaya kadar geç kalmadan kaynaklı masraflar alacaklıya ait olmak üzere alacak kaydı yaptırılması mümkündür. Sıracetvelinin düzenlenmiş olduğu takdirde, geç kalan alacaklının alacağını masaya kabulü halinde sıra cetveli bu doğrultuda tekrar düzenlenir. Geç kalmaktan kaynaklı masraflar ile kastedilen, sıra cetvelinin tekrar düzenlemesi amacıyla yapılan masraflar ile alacaklılara yapılacak tebligat masraflarıdır.
Yargıtay içtihatlarına göre, bir alacaklı iflas açıldıktan sonra alacağını tespit ettirmek için iflas masasına kayıt başvurusu yapmak yerine, kayıt kabul davası da açılabilir. İflasta kayıt kabul davasının farklı görünümleri olması ve farklı özellik arz etmeleri sebebiyle, İflasta Sıra Cetveline İtiraz Davası şeklindeki Kayıt Kabul davası, alacaklıların adi tasfiye usulünde ilandan itibaren 15 gün olmakla birlikte, masaya kayıt yaptırmaksızın doğrudan kayıt kabul davası açılması durumunda bu süre dikkate alınmayacak, sıra cetvelinin gazetede ilan edilmesinden itibaren 15 günlük süre içerisinde davanın açılmış olması şartı aranacaktır. Alacaklının alacağının mevcudiyetini ispat etmesi durumunda masaya kayıt kararı verilecektir (Y.19.HD., 09.03.2011, E. 2011/666, K. 2011/3028 –kazancı)
Yani, alacağın iflas masasına kaydı için iflas müdürlüğüne başvuru yapılabileceği gibi, doğrudan kayıt kabul davası açılması da mümkündür. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, İİK 194 gereği müflin davacı ve davalı olduğu hukuk davaları, iflasın açılması ile duracak ve ancak 2. Alacaklılar toplanısından 10 gün sonra devam olunabilecektir. Fakat davanın açılması anında hemen durdurma söz konusu olmayıp, mahkeme öncelikle dilekçelerin teatisi aşamasını bitirerek ön inceleme aşamasını tamamlayacaktır, yani İİK 194 gereği davanın durması ancak tahkikat aşamasında söz konusu olabilir. Genel olarak değerlendirildiğinde, iflas müdürlüğüne başvurulması alacaklı açısından faydalıdır, zira davanın görülebilmesi ve sonuçlandırılması 2. Alacaklılar toplantısının yapılmasına bağlıdır.
Doğrudan kayıt kabul davası açan alacaklı, mahkemeden ikinci alacaklılar toplantısına katılıp katılmaması konusunda bir karar vermesini talep edebilir. Ayrıca, ikinci alacaklılar toplantısına katılmasına karar verilmesi halinde hangi miktarda alacak için katılacağı hususunda İİK 297’nin kıyasen uygulanması yoluyla ihtiyati tedbir kararı verilmesini mahkemeden talep edebilir.
İFLASTA SIRA CETVELİ YAPILMA ZAMANI
İflasta sıra cetveli İİK m 232. Gereği alacakların kaydı için öngörülen normal süre tamamlandıktan sonra ve iflas idaresinin seçilmesinden itibaren en geç 3 ay içerisinde yapılır.